[...] czyli: nigdy więcej głodnym w pracy": 75g WPC 150g płatków owsianych 150g masła orzechowego 50g innych orzechów: mieszanka włoskich, laskowych i migdałów 75ml mleka lub wody do połączenia przyprawy: cynamon Suche składniki mieszamy razem z masłem orzechowym, doooookładnie. Łączymy wszystko z płynem, lepimy kulkę, ugniatamy dokładnie w [...]
[...] dojenia orzechów, zastanawiałem się, czy szacowanie zaw. tłuszczu w mleku można oprzeć o wielkość rozwarstwienia po schłodzeniu, z dzisiejszego 160g orzecha (80g tł) i 450ml wody wyszło mi 440g mleka, a rozwarstwienie wynosiło prawie równo 50:50 8-O - takie tam rozmyślania podczas zagryzania kolejnego ciastka, nie jestem fizykiem i nie wiem jaką [...]
[...] wypiciu litra piwa spada mniej więcej po upływie godziny poniżej dopuszczalnej granicy, powyżej której nie można prowadzić pojazdów mechanicznych. Piwo rekompensuje utratę wody i soli mineralnych ubywających podczas pocenia dlatego też zalecane jest do picia w krajach tropikalnych lub w czasie dużych upałów. Ludzie chorzy na niektóre choroby [...]
[...] można też później doprawić proszkiem), chwilę smażymy i dodajemy grubo pokrojone liście jarmużu (można wyciąć grubsze fragmenty nerwów bo pozostaną twarde), podlewamy niewielką ilością wody i dusimy pod przykryciem aż woda wyparuje. Można dusić kilka minut (zwykle przepisy podają, że około 5), można kilkadziesiąt do nieco większej miękkości.
[...] soczewicę moczy 3 bodajże dni, aż zacznie kiełkować - rozumiem, że przez namaczanie z ziaren pozbywa się jakiejś niekorzystnej substancji, ale o co dokładnie chodzi? Kupiłam worek soczewicy zielonej Sante, na opakowaniu napisane jest, żeby po prostu zalać szkl soczewicy szkl wody i gotowac do wchłoniecia przez nia płynu... więc jak to jest? ;-)
Majli mam pytanie o Twoje naleśniki z przepisów... NALEŚNIKI: -piana z 3 ubitych białek ze szczyptą soli, -żółtko ukręcone z dwoma łyżkami wody i 3 łyżkami płatków owsianych (wsypać 3 łyżki i zmielić, a nie dać 3 łyżki zmielonych!), Delikatnie połączyć i mamy masę na naleśniki Może jestem ciemna }:-( ale nie kumam co to znaczy ukręcone??? żołtka [...]
mathilda Co do suszonych owoców. Pomyśl sobie, że świeży owoc to owoc z wodą. Suszony to owoc bez wody. Więc jak weźmiesz jabłko pokroisz i wysuszysz. To samo suszone jabłko będzie dużo mniejsze objętościowo i lżejsze, niż świeże, ale kalorii będzie miało tyle samo. Mam nadzieje, że zrozumiałaś?
mathilda Co do suszonych owoców. Pomyśl sobie, że świeży owoc to owoc z wodą. Suszony to owoc bez wody. Więc jak weźmiesz jabłko pokroisz i wysuszysz. To samo suszone jabłko będzie dużo mniejsze objętościowo i lżejsze, niż świeże, ale kalorii będzie miało tyle samo. Mam nadzieje, że zrozumiałaś? No tak... ależ głupek ze mnie, ja się doszukiwałam [...]
[...] ze skrzepów. wrzucam na patelnię z masłem klarowanym, pieczarkami i cebulą. smażę kilka minut na dużym ogniu, dolewam wodę, zmniejszam ogień i przelewam wszystko do rondelka. dolewam jeszcze trochę wody, przyprawiam (sól, pieprz, dużo majeranku) i duszę z 10-15 minut. później dolewam śmietany, wrzucam ryż, ryż nasiąka i robi się pyszna szamka ;-D
[...] patelnię z masłem klarowanym, pieczarkami i cebulą. smażę kilka minut na dużym ogniu, dolewam wodę, zmniejszam ogień i przelewam wszystko do rondelka. dolewam jeszcze trochę wody, przyprawiam (sól, pieprz, dużo majeranku) i duszę z 10-15 minut. później dolewam śmietany, wrzucam ryż, ryż nasiąka i robi się pyszna szamka ;-D wyglada zachecajaco, z [...]
[...] o małych oczkach, rzodkiewki i czosnek również tarkujemy na tych samych oczkach. Rzodkiewki mogą zdarzyć się lekko gorzkie, więc trzeba spróbować. Możemy wycisnąć trochę wody, jeśli kalafior i rzodkiewka, taką pozostawiły. Mieszamy dokładnie, dodajemy majonez - 2-3 łyżki i przyprawy wg. uznania (sól, pieprz, mieszankę przypraw a la warzywko). [...]
Dont, napisz coś więcej o tych kąpielach wodnych? ja zawsze nacieram solą jak chcę upiec, ale czasem jakieś niedosolone wychodzi. Poza tym rozumiem, że to nadaje kruchości mięsu? Jakieś konkretne proporcje wody i soli do tej solanki? Ile powinno mięso w tym pływać?
[...] się komponuje na zimno. Dobra jest też z dynią :-)) Brukselkę natomiast robię w parowarze, wtedy nie muszę się bać że woda się wygotuje :-P i jak już jest gotowa to obsmażam lekko na maśle klarowanym, trochę soli i gotowe. Planuję też zrobić kiedyś zupę-krem brukselkową, czyli dużo warzyw,mało wody - zblendować, dodać podsmażoną cebulkę ;-]
super te flaki, musze też spróbować :-) a żołądki to ja podsmażam na maśle z cebulką i pieczarkami, potem zalewam odrobina wody, dodaje przyprawy wg uznania (sol, pieprz, majeranek obowiazkoawo) i gotuje do miękkości. na kopniec dodaje natke pietruszki
z czosnkiem tak, miod niekoniecznie. A herbata z cytryna i imbirem? Ja z innej beczki: do tych co kisza swoja kapuche. Kilka razy mi wyszla a tym razem mam nalot na wierzchu wody i woda taka inna z kapuchy jest. Robilam wszystko tak jak ostatnio..
Bull możesz 20 gram płatków owsianych zmielić dodac dwa trzy jaja trochę wody lub mleka jak wolisz(cynamon ,imbir lub zioła jak na słono )i do gofrownicy.Dobrze jest białka ubić oddzielnie i dać na końcu to wtedy puszyste bardziej będą. Chyba ww za dużo nie będzie.?
Jeśli jest kwaśny to spróbuj dodać do chleba maślanki. Ja na 0.5kg dodaję tak z 2/3 szklanki maślanki (temp pokojowa) Chleb jest delikatniejszy, wydaje mi się iż mniej kwaśny. Oczywiście wtedy dajesz mniej wody Powodzenia :-)